Μενού Ροή
Κύπρος - Καύσιμα και ηλεκτρισμός: Με αυτές τις τιμές θα κριθούν τα μέτρα στήριξης

Οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού που υπήρχαν το 2022 θα είναι μεταξύ των βασικών κριτηρίων για την απόφαση της Κυβέρνησης κατά πόσο θα παραταθούν για μερικούς ακόμη μήνες τα κυβερνητικά μέτρα της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας και του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Άλλα κριτήρια θα είναι οι δημοσιονομικές αντοχές του κράτους, τα επίπεδα του πληθωρισμού αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Προφανώς, για την απόφασή της η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη και την απόφαση που αναμένεται να λάβει σήμερα το δ.σ. της ΑΗΚ, σε σχέση με το αίτημα που υπέβαλε στη ΡΑΕΚ για αύξηση 6% στις διατιμήσεις ρεύματος. Εάν η τελική ετυμηγορία του συμβούλιου της Αρχής θα στηρίζει το αίτημα για αυξήσεις 6%, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε αυτές θα προστεθεί σε λίγους μήνες και ο πράσινος φόρος στα καύσιμα, το νερό και τα απόβλητα, παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται πως θα εφαρμοστούν αντισταθμιστικά μέτρα για εκμηδένιση των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε σχέση με την αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και την πιθανότητα παράτασής τους και μετά τον Μάρτιο, πληροφορούμαστε ότι η πρώτη άσκηση που έκαναν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών έδειξε πως οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού είναι ελαφρώς πιο χαμηλές σήμερα, από αυτές που ίσχυαν το 2022. Προφανώς , το αρμόδιο υπουργείο συγκρίνει τις σημερινές τιμές με αυτές του 2022, καθώς τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά από την προηγούμενη Κυβέρνηση το μέτρο της επιδότησης του ηλεκτρισμού και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς τέθηκε σε εφαρμογή η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ο «Φ» προχώρησε σε σύγκριση των τιμών των καυσίμων αλλά και του ηλεκτρισμού που ισχύουν σήμερα, με αυτές που ίσχυαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Αμόλυβδη βενζίνη

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, χθες η παγκύπρια μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1.357 το λίτρο και πέρσι την ίδια περίοδο ήταν €1.368 το λίτρο. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2022, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1.378. Συνεπώς, φέτος η τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης είναι ελαφρώς πιο κάτω (2 σεντ) σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία λήφθηκε η απόφαση για μειωμένο φόρο κατανάλωσης.

Πετρέλαιο κίνησης

Σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης, η μέση παγκύπρια τιμή ήταν χθες €1.469 το λίτρο, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν €1.57 το λίτρο. Την ίδια περίοδο το 2022, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν €1.456. Τα στοιχεία δείχνουν πως πέρσι η τιμή του πετρέλαιου κίνησης ήταν πιο ψηλή από ότι φέτος, ενώ το 2022 ήταν πιο χαμηλή η τιμή.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Χθες, η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν €1.054 το λίτρο. Πέρσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν €1.149 και τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν €0.978 το λίτρο. Και σε αυτή την περίπτωση πέρσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν πιο ακριβή σε σχέση με φέτος και φέτος είναι πιο χαμηλή με αυτή που ίσχυε το 2022.

Τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Σε σχέση με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου του 2024 η μέση μηνιαία σταθμική τιμή των καυσίμων είναι €846 τον μετρικό τόνο, ενώ το κόστος αποφυγής (κόστος καυσίμου) χαμηλής τάσης είναι περίπου 19.8 σεντ την κιλοβατώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΗΚ, μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2023 η μέση μηνιαία σταθμική τιμή των καυσίμων ήταν €931 τον μετρικό τόνο, ενώ το κόστος αποφυγής/καυσίμου ήταν 22.7 σεντ. την κιλοβατώρα. Τον Φεβρουάριο του 2022, η μέση μηνιαία σταθμική τιμή των καυσίμων ήταν €687 τον μετρικό τόνο και το κόστος αποφυγής/καυσίμου ήταν 15.5 σεντ την κιλοβατώρα, δηλαδή περίπου 4,3 σεντ φθηνότερο απ’ ότι είναι σήμερα.

Έχουν αντοχές τα δημόσια οικονομικά

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως αυτά έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν για μερικούς ακόμη μήνες το κόστος που θα έχει η συνέχιση των τριών συγκεκριμένων μέτρων στήριξης.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά, ωστόσο οι σοβαρές αυξήσεις που επήλθαν σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες την τελευταία διετία εξακολουθούν να είναι ενσωματωμένες στη μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων.

Από εβδομάδας οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών θα κάνουν νέες ασκήσεις επί χάρτου, αξιολογώντας τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Όπως μας λέχθηκε, το υπουργείο αναμένεται να λάβει την τελική του απόφαση προτού εκπνεύσουν τα μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση του ηλεκτρισμού εκπνέει τέλος Φεβρουαρίου, η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης λήγει στις 3 Μαρτίου και τέλος Μαρτίου σταματούν και οι φοροεκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας