Μενού Ροή
ΣΕΒ: Τετ α τετ με τον Θ. Σκυλακάκη - Επί τάπητος η ανταγωνιστικότητα και το ενεργειακό κόστος και οι 7+1 τομές

Το σύνολο των ζητημάτων που απασχολεί τη βαριά βιομηχανία, τη μεταποίηση αλλά και τις επιχειρήσεις άλλων κλάδων, όπως το retail, τις μεταφορές κτλ, αναμένεται να θέσει η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δ. Παπαλεξόπουλο, που αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Προφανώς, βασικό θέμα της συνάντησης είναι το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, αλλά και συνολικά οι κλιματικές επιπτώσεις στην οικονομία. Εξειδικεύοντας, δε, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ αναμένεται να θέσει τα θέματα της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, σε ένα άκρως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου η κρατική στήριξη αποτελεί μέρος κεντρικών πολιτικών επιλογών,  τα θέματα της “πράσινης” ανάπτυξης, της “απανθρακοποίησης” και των βαρών που επιφέρουν στους οικονομικά δρώντες, τα ζητήματα με τα νέα έργα ΑΠΕ και της δέσμευσης μέρος της ισχύος τους υποχρεωτικά από βιομηχανίες, του “ηλεκτρικού χώρου” και των δικτύων.

Επίσης αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα το “φρένου” που έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ελληνικό σχέδιο greenpool. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν, δεν ενέκρινε,  το  ελληνικό αίτημα για στήριξη των πράσινων PPAs μέσω του μηχανισμού greenpool, ο οποίος θα εξασφάλιζε φθηνό ρεύμα στην ενεργοβόρο βιομηχανία.  

Όπως ανέφερε, πριν, λίγες εβδομάδες, στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, “ο κόσμος αλλάζει αλλά η βιομηχανία παραμένει πυλώνας σταθερότητας” σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας της τα τελευταία 20 χρόνια. “Η τάση αυτή φαίνεται να επιταχύνεται και όχι να επιβραδύνεται. Δεν μοιάζει να υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια είναι υπαρκτός και για αυτό οι εκλογές της επόμενης χρονιάς έχουν ιδιαίτερη σημασία” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζοντας ωστόσο πως στη χώρα μας “οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πάντα, μοιάζουν να είναι αρκετά θετικές και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε”.

Τα εμπόδια

Έκανε, ωστόσο, λόγο για μια σειρά από εμπόδια. “Το ένα είναι η γραφειοκρατία, η υπερρύθμιση και micromanagement στις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τις επιχειρήσεις μας. Δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι το κόστος ενέργειας, η ΕΕ και η Ελλάδα θα έχουν δομικά υψηλότερο κόστος ενέργειας από τον υπόλοιπο κόσμο για αρκετά χρόνια ακόμη και υπάρχει ένας  υπαρξιακός κίνδυνος, ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Τρίτο εμπόδιο, η ικανότητα της Ευρώπης και της Ελλάδος να καινοτομεί σε ένα περιβάλλον που τα πράγματα κινούνται πίσω. Τέταρτη πρόκληση είναι η εκπαίδευση και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εκεί και ως επιχειρήσεις έχουμε μεγάλη ευθύνη”, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Το στίγμα του Ευαγ. Μυτιληναίου

Να σημειωθεί, ότι ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίος μιλώντας στον βρετανικό, οικονομικό, τηλεοπτικό σταθμό CNBC και συγκεκριμένα στην εκπομπή Squawk Box και στους δημοσιογράφους Steve Sedgwick και Karen Tso τόνισε ότι η αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, οδηγούν σε αποβιομηχάνιση της Γηραιάς Ηπείρου, που ήδη βλέπει μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Επιπλέον, η δυσαρμονία στη λήψη αποφάσεων, αλλά και η πρόσφατη απόρριψη του σχεδίου green pool για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, εντείνουν την ανασφάλεια. Πρότεινε δε, όλα τα κράτη μέλη να συζητήσουν από κοινού ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τον κλάδο.

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης εργασίας, που είχε με τον Πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης, η  Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Τότε, ο  ΣΕΒ, είχε εκφραστεί θετικά για την εκκίνηση της νέας κυβερνητικής περιόδου κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης και επιτάχυνσης του μεταρρυθμιστικού έργου.  

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανακοίνωση, ο ΣΕΒ σημείωσε πώς για να ανέβει η Ελλάδα κατηγορία στην ανάπτυξη καλείται να ολοκληρώσει μικρές επαναστάσεις που θωρακίζουν την κοινωνική ευημερία, βελτιώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δημιουργούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και αυξάνουν τα δημόσια έσοδα. 

Ειδικότερα ο ΣΕΒ ανάδειξε τις 7+1 τομές που απαιτούνται για την επιχειρηματική μεγέθυνση, τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, τις επενδύσεις εγχώριας προστιθέμενης αξίας, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση, το άλμα μπροστά στην ανάπτυξη ταλέντου, τη ταχύτερη βιομηχανική ανάπτυξη, την καλύτερη λειτουργία του κράτους με δομική πάταξη της γραφειοκρατίας. 

Τέλος, με αφορμή τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, ο ΣΕΒ παρουσίασε τη συμβολή των μελών του στον εθνικό σκοπό αποκατάστασης της Θεσσαλίας. Σημείωσε όμως ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά να αφορά το σχεδιασμό υποδομών, την προστασία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και τις απαραίτητες αλλαγές στις δομές της δημόσιας διοίκησης. 

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είχε τονίσει ότι: «Η Ελλάδα, έχει μπει σε ένα νέο κύκλο, κερδίζοντας καθημερινά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σε αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η σταθερότητα και η συνεχής διάθεση για μεταρρυθμίσεις που θωρακίζουν τη χώρα. Στη συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε 7+1 τομές που εκτιμούμε ότι ανεβάζουν την Ελλάδα κατηγορία στην ανάπτυξη και θωρακίζουν περαιτέρω την κοινωνική ευημερία σε ένα περιβάλλον συνεχών ανατροπών». 

Ο ΣΕΒ εκπροσωπήθηκε, τότε,  από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του: Ευθύμιο O. Βιδάλη, Γιάννη Γιώτη, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Ευάγγελο Μυτιληναίο, Μάρκο Βερέμη, Ευτύχιο Βασιλάκη, Βασίλη Ψάλτη και τον Γενικό Διευθυντή του Γιώργο Ξηρογιάννη.  

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας