Μενού Ροή
Πάνω από 700 δις το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

O λογαριασμός για την Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις αυξήσεις των τιμών έφτασε στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ αυτό τον μήνα, με τις χώρες να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει της κατακόρυφης πτώσης της θερμοκρασίας.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021, για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το αυξανόμενο κόστος, σύμφωνα με το think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για αύξηση 50 δισ. ευρώ από τον υπολογισμό του περασμένου μήνα.

Τα μέτρα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία προσθέτουν 105 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτό το ποσό. Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις έρχονται καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα κρύες» σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Maxar.

Η δαπάνη είναι σχεδόν ισοδύναμη με το πρόγραμμα-ορόσημο της κοινής έκδοσης ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Bruegel εισηγείται στην ΕΕ να δημιουργήσει ένα Ταμείο για την ενεργειακή κρίση, ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμησή της και να εξισορροπήσει τις πιθανές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εθνών.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα υπόκεινται σε νέα πίεση να γίνουν πιο στοχευμένες στην υποστήριξη που προσφέρουν σε οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε η Simone Tagliapietra, συν-συγγραφέας της έρευνας.

«Αυτό υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού για την ευρωπαϊκή αγορά, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις βιομηχανίες τους από άλλες». Οπως άλλωστε φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η Γερμανία έχει διαθέσει τα περισσότερα, τόσο σε απόλυτο ποσό όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ της.

Η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μελόνι να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος για να προσφέρει ανακούφιση σε οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.

Αυτά προσθέτει στα περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη στήριξη της οικονομίας, με τα περισσότερα να στοχεύουν σε μέτρα ανακούφισης. Περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και οικογένειες και φορολογικές περικοπές που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της βενζίνης.

Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία από μια σειρά έκτακτων συναντήσεων αυτόν τον μήνα, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το πακέτο τέθηκε σε... αναμονή, καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν μια βαθιά διαίρεση ως προς το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να καθοριστεί το πλαφόν.

Ταυτόχρονα, οι χώρες αναζητούν συμφωνία αναφορικά με το πλαφόν που θα επιβάλουν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, μια κίνηση που έχει στόχο να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας