Μενού Ροή
Έρευνα της PRORATA και του ΕΜΠ για την ενεργειακή κρίση: 7 στους 10 καθυστερούν την πληρωμή των λογαριασμών

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πολίτες παραδέχονται ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια στο σπίτι τους από αυτήν που έχουν πραγματικά ανάγκη, λόγω του σημερινού υψηλού κόστους.

Ενώ μόλις 2 στους 10 καταφέρνουν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος εγκαίρως και χωρίς σημαντικές δυσκολίες.

Αυτά αποκαλύπτονται σε  πανελλαδική δημοσκόπηση για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση τα αποτελέσματά της οποίας έγιναν γνωστά  στο  2ο συνέδριο «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και Πράσινη Μετάβαση: Ποιες οι επιλογές;» που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του ΕΜΠ στο πλαίσιο του έργου PARIS REINFORCE.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα αποσκοπούσε στην καταγραφή των τάσεων προτεραιοποίησης της κλιματικής αλλαγής αλλά και της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, εν όψει ενός δύσκολου και αβέβαιου χειμώνα, που προβλέπεται να επιβαρύνει ασυνήθιστα πολύ τις τσέπες όλων. Ενδεικτικά, παρότι φέρονται να εμπιστεύονται πολύ περισσότερο την ηλιακή ενέργεια, άνω του 70% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη χώρα.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1026 ατόμων, και σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης (ΕΣΑΔ) του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την Prorata, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου PARIS REINFORCE, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Χάρη Δούκα και παρουσιάστηκε από τον Τάσο Βασιλείου, Υπεύθυνο Στρατηγικής και Επικοινωνίας της εταιρείας.

Η ενεργειακή κρίση

Μεγάλη αίσθηση προκαλεί το εύρημα της δημοσκόπησης σε σχέση με  τις απαντήσεις που έδωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά για το κατά πόσο γνωρίζουν τον όρο ενεργειακή φτώχια.

Το 54%, δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν ξέρει τι είναι, με το 34% να απαντά πως έχει ακούσει τον όρο αλλά αγνοεί τι σημαίνει.

Πάνω από ένα στα δύο νοικοκυριά, το 56% για την ακρίβεια έχει προχωρήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας δηλώνοντας πως η ενέργεια που καταναλώνει στο σπίτι είναι λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για να διατηρείται μία άνετη για το σώμα θερμοκρασία.

 

Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (47%) απαντά πως μείωσε την κατανάλωση ενέργειας εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας έχει δυσκολέψει οικονομικά τα νοικοκυριά.

Πάνω από επτά στους 10 δηλώνουν πως δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς με μόνο δύο στους 10 να δηλώνουν πως έχουν την ικανότητα της έγκυρης εξόφλησης

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνουν για τους υπαίτιους για τις αυξήσεις των τιμών κατά σειρά των ποσοστών των απαντήσεων που έδωσαν σε συγκεκριμένες επιλογές είναι: Η Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ιδιωτικές εταιρείες/προμηθευτές ενέργειας

Πάνω από οκτώ στους 10 (83%) υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή

Για το 71% των ερωτηθέντων η ενεργειακή κρίση έχει αντίκτυπο στην πράσινη μετάβαση της Ε.Ε.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πάνω από οκτώ στους 10 βαθμολογούν ως σημαντικό και πάρα πολύ σημαντικό το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής

Μάλιστα το 78% τους ανησυχεί η αύξηση των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πάνω από επτά στους 10 πιστεύουν τους επιστήμονες πως πυρκαγιές πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή

Οι πολίτες συμφωνούν επίσης και σε συγκεκριμένα μέτρα συμμόρφωσης για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής:

Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών έχει ακούσει για τις μορφές ΑΠΕ και περισσότερο για την ηλιακά και αιολική ενέργεια.

Και δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένες τεχνολογίες για την πράσινη μετάβαση

Εντυπωσιακή δε, είναι η αποδοχή της ανάπτυξης αιολικών πάρκων με το 71% να συμφωνεί.

Μερίδιο ευθύνης για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, η Ε.Ε. αλλά και οι πολίτες ατομικά. Το μεγαλύτερο όμως μερίδιο κατά την άποψη τους το έχουν οι κυβερνήσεις.

Πάντως, αν και τα νοικοκυριά πιστεύουν στις ΑΠΕ, παρόλαυτα το 53% δεν σκοπεύει να κάνει τέτοιες επενδύσεις στα σπίτια τους το επόμενο 12μηνο.

Και λένε όχι καθώς η πλειονότητα τους, το 63% σημειώνει πως το κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας