Μενού Ροή

Τι είπε ο Γερμανός πρέσβυς για πράσινη ενέργεια και την επένδυση της RWE στη Δυτική Μακεδονία

«Εκτιμώ πως βρισκόμαστε στη στιγμή της μεγάλης ευκαιρίας, μέσω του προγράμματος της ΕΕ “ Next Generation EU”, που μεταφέρθηκε εδώ ως “ Ελλάδα 2.0”, το οποίο έχει λάβει μεγάλη θετική ανταπόκριση σε όλη την Ευρώπη, αλλά και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτή είναι πραγματικά μια ευκαιρία να υπάρξει μια στιγμή σημαντικής προόδου για τη χώρα και να ξεπεραστεί το επενδυτικό κενό, η έλλειψη επενδύσεων που υπάρχει εδώ, στην Ελλάδα», τονίζει ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει δε, πως στο πλαίσιο αυτό, «οι ξένοι επενδυτές -και η Γερμανία που είναι ο νούμερο ένα ξένος επενδυτής στην Ελλάδα- θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Ειδικότερα για το «Ελλάδα 2.0», ο κ. Ράιχελ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην έμφαση που δίνεται στην ψηφιοποίηση και την «πράσινη ενέργεια», υπογραμμίζοντας πως αυτοί είναι ακριβώς οι τομείς, στους οποίους η Ελλάδα «βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να μπορεί να πετύχει ένα σημαντικό “ success story”».

«Σίγουρα γνωρίζετε για την πραγματικά μεγάλη επένδυση της γερμανικής RWE σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία (σ.σ. για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο των 2GW), ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ. Νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Το πλαίσιο των συνθηκών υπάρχει ήδη, μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο -ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε ήδη σε ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση- οπότε πιστεύω ότι είναι μια στιγμή ευκαιρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης.

H Γερμανία, οι ΗΠΑ και ο Nord Stream2

Με την Gazprom ν’ ανακοινώνει πριν από μερικές ημέρες ότι ολοκληρώθηκε πλήρως ο αγωγός Nord Stream2, ένα έργο που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών προτού Βερολίνο και Ουάσιγκτον καταλήξουν τελικά σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, ο Γερμανός πρέσβης διαβεβαιώνει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ν’ αντιμετωπίσουν από κοινού πιθανές αρνητικές συνέπειες για τρίτες χώρες και ιδιαίτερα για την Ουκρανία, στην οποία και ο ίδιος έχει υπηρετήσει.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες και για την Ουκρανία και ίσως να αντισταθμιστεί αυτό που φοβούνται κάποιοι ότι μπορεί να είναι οι αρνητικές συνέπειες. Και δεύτερον, οι ΗΠΑ και η Γερμανία συμφώνησαν ν’ αντιδράσουν, εάν πράγματι η Ρωσία χρησιμοποιήσει το Nord Stream 2 ως γεωπολιτικό όπλο. Η πολιτική των αγωγών ενέργειας είναι ένας πολύ περίπλοκος τομέας. Οι πολιτικές κρίσεις απορρέουν από εκτιμήσεις και προβλέψεις. Θα πρέπει ωστόσο να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά το σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια κοινή πολιτική βούληση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας για να διασφαλίσουμε ότι ο φόβος για τους δυνάμει κινδύνους για τρίτες χώρες δεν θα γίνει πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχελ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας