Ένα κρίσιμο βήμα κρίσιμο βήμα για την αξιολόγηση των υδρογονανθρακικών δυνατοτήτων της δυτικής Ελλάδας αναμένεται να γίνει το Φεβρουάριο του 2027 καθώς, τότε, προγραμματίζεται η ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο, η πρώτη μετά από δεκαετίες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean, Μαθιό Ρήγα και όσα ανέφερε στο ενεργειακό μέσο Upstream Online.
Όπως τόνισε η Energean σε συνεργασία με την ExxonMobil έχει ήδη προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα για τη διάνοιξη της γεώτρησης σε υπεράκτια περιοχή της Ελλάδας, στοχεύοντας σε μια δομή που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη μη ερευνημένη γεωλογική δομή στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, η σχεδιαζόμενη γεώτρηση θα αποτελέσει ένα κρίσιμο βήμα για την αξιολόγηση των υδρογονανθρακικών δυνατοτήτων της δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για μια "wildcat" γεώτρηση – δηλαδή για μια γεώτρηση σε μη δοκιμασμένη δομή – η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τους επενδυτές όσο και για την ενεργειακή προοπτική της χώρας.
Με βάση, όσα ανέφερε, εάν η γεώτρηση επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που δημιουργούν τα γεωλογικά δεδομένα, το κοίτασμα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Η χώρα καταναλώνει σήμερα περίπου 210 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι μια σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να ενισχύσει ουσιαστικά την ενεργειακή της ασφάλεια. Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία που η ασφάλεια εφοδιασμού αναδεικνύεται κρίσιμη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση στους διεθνείς κύκλους του upstream μια και η περιοχή είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεκμετάλλευτες δομές της Μεσογείου. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι, μετά τη γεώτρηση, όλα θα αλλάξουν στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, καθώς θα αποτελέσει την πρώτη πραγματική δοκιμή των γεωλογικών μοντέλων που έχουν αναπτυχθεί για τις δυτικές θαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, η Energean βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαδικασιών για την εξασφάλιση γεωτρύπανου που θα αναλάβει τη διάνοιξη της γεώτρησης.
Όπως ανέφερε, η εξασφάλιση κατάλληλου drilling rig αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την υλοποίηση του προγράμματος, δεδομένου ότι η διεθνής αγορά υπεράκτιων γεωτρήσεων χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από υψηλή ζήτηση και περιορισμένη διαθεσιμότητα εξοπλισμού.
Πρώτη γεώτρηση μετά από δεκαετίες
Με βάση τον κ. Ρήγα, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Η τελευταία τέτοια γεώτρηση πραγματοποιήθηκε το 1981, γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο χρονικό κενό που υπήρξε στις ερευνητικές δραστηριότητες.
Η προγραμματισμένη γεώτρηση του 2027 αναμένεται συνεπώς να αποτελέσει ορόσημο για την επανεκκίνηση της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αναζητά νέες πηγές ενεργειακού εφοδιασμού και η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο.
Τα επόμενα βήματα για το έργο περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των τεχνικών και επιχειρησιακών προετοιμασιών, την οριστικοποίηση του γεωτρύπανου και την προετοιμασία της γεώτρησης, με στόχο η διάνοιξη να ξεκινήσει στις αρχές του 2027.
Όπως τόνισε, εάν η γεώτρηση αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική ενεργειακή πολιτική και θα ενισχύσει το αφήγημα ότι η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό παραγωγό φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη Βουλή
Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές της χώρας με τη Chevron εισάγεται την Πέμπτη 5 Μαρτίου προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών Chevron Greece και HELLENiQ Energy (μέσω της Helleniq Upstream) και αφορούν την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, νοτίως της Πελοποννήσου «Α2», νοτίως της Πελοποννήσου «Νότια της Πελοποννήσου», καθώς και νοτίως της Κρήτης «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2».
Μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για την τελική ψήφιση την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026.