Η ICGB, ο ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (αγωγός IGB), ολοκλήρωσε επιτυχώς την υλοποίηση του εμπορικού συστήματος Damas MMS:G ως μέρος της συνεχιζόμενης στρατηγικής της για ψηφιακό μετασχηματισμό. Η εισαγωγή της νέας πλατφόρμας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την αυτοματοποίηση του συνόλου των εμπορικών και λειτουργικών διαδικασιών της ICGB, ενισχύοντας τις δυνατότητες της εταιρείας να διαχειρίζεται τις διασυνοριακές ροές φυσικού αερίου με αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και διαφάνεια.
Ως διαχειριστής ενεργειακής υποδομής στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, η ICGB συνεχίζει να αναπτύσσει και να επενδύει σε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που υποστηρίζουν την βασική της αποστολή – τη διασφάλιση ασφαλών και διαφοροποιημένων προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού IGB. Ο διασυνδετήριος αγωγός είναι συνδεδεμένος με τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα, καθώς και με το δίκτυο της Bulgartransgaz (BTG) στη Βουλγαρία, καθιστώντας την ICGB βασικό παράγοντα στην περιφερειακή αγορά ενέργειας. Ο αγωγός λειτουργεί σήμερα με χωρητικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα/έτος, με σχέδια επέκτασης στα 5 δισ. κ.μ./έτος κατεύθυνση προς την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες δράσεις.
Το σύστημα Damas MMS:G* λειτουργεί ως η ψηφιακή ραχοκοκαλιά των εμπορικών δραστηριοτήτων της ICGB. Υποστηρίζει τη διαχείριση των υπηρεσιών μεταφοράς φυσικού αερίου σε πλήρη κλίμακα, περιλαμβάνοντας:
- Προσφορά δυναμικοτήτων μεταφροάς στα σημεία διασύνδεσης μέσω των πλατφορμών δημοπρασιών PRISMA και RBP
- Διαχείριση κρατήσεων δυναμικότητας και αναθέσεων πελατών
- Παρακολούθηση της διαδικασίας ανάθεσης (nominations) και συμφωνίας με τους γειτονικούς διαχειριστές συστημάτων
- Ημερήσια εξισορρόπηση, υπολογισμός αποκλίσεων και δημιουργία κανονιστικών και αγοραίων αναφορών
- Έκδοση τιμολογίων πελατών μέσω εξειδικευμένης ενότητας τιμολόγησης
Η πλατφόρμα είναι πλήρως διασυνδεδεμένη με τον Balkan Gas Hub, προσφέροντας απρόσκοπτη λειτουργικότητα εμπορίας φυσικού αερίου στους συμμετέχοντες της αγοράς.
«Η έξυπνη ψηφιοποίηση δεν είναι για εμάς απλώς εργαλείο αποδοτικότητας, αλλά θεμέλιο για την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στις διασυνοριακές ροές ενέργειας και την αξιόπιστη λειτουργία των υποδομών μας», δήλωσαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της ICGB, Γιώργος Σάτλας και Θεοδώρα Γεωργίεβα.
Με την υλοποίηση του Damas MMS:G, η ICGB ενισχύει τη δέσμευσή της για υψηλά πρότυπα λειτουργίας, συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο και πλήρη ενσωμάτωση στις αγορές φυσικού αερίου, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
*Το σύστημα αναπτύχθηκε με χρήση της εργαλειοθήκης Unicorn Universe Digital-Twin Construction Kit (uuDck) για πληροφοριακά συστήματα, βασισμένο στην αρχιτεκτονική Unicorn Mobile-First IoT-ready Cloud AI-Boosted.