Μενού Ροή
Αποκαλυπτήρια e-astypalaia από τον πρωθυπουργό και την VW – Αρχές Ιουνίου οι ανακοινώσεις, όλες οι ενισχύσεις

Παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού και με την συμμετοχή ανώτατων στελεχών της Volkswagen θα παρουσιάσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση το σχεδιό της για την ηλεκτροκίνηση, την επόμενη εβδομάδα στην Αστυπάλαια. Θα περιλαμβάνει εκτός από τα κίνητρα αγοράς και χρήσης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δίκυκλου ή τρίκυκλου και ποδηλάτου για το σύνολο της χώρας μια στοχευμένη επιδότηση για τους κατοίκους του νησιού τόσο τα νοικοκυριά όσο και τους επαγγελματίες (οδηγού ταξί, μεταφορικές ανάγκες), παράλληλα με την διευρυμένη εγκατάσταση φορτιστών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η Αστυπάλαια να γίνει νησί πρότυπο για τη βιώσιμη κινητικότητα. Με οικολογικό (ή πράσινο) bonus για την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος και την εγκατατάσταση ιδιωτικών φορτιστών. Με εκτεταμένο δίκτυο φόρτισης, αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου και ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές για τις ανάγκες των οχημάτων, στόχος είναι να μετατραπεί σε παράδειγμα για τις ουδέτερες κλιματικά μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό στη δράση https://kinoumeilektrika.gov.gr/  που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο Φθινόπωρο προστίθεται και «e-astypalea.gov.gr» θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία την επόμενη εβδομάδα κι εκτός απροόπτου θα ανοίξει στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Οι επιδοτήσεις

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων e-astypalea.gov.gr που έχει καταρτιστεί και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό διακρίνει σε τρεις κατηγορίες τους ωφελούμενους και βασική προϋπόθεση είναι να κατοικούν μόνιμα στην Αστυπάλαια ή για τις επιχειρήσεις να έχουν έδρα στο νησί.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – ΙΧ

-Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος αξίας έως 50.000 ευρώ (λιανική τιμή προ φόρων) δικαιούνται επιδότηση 40% και μέχρι ποσού 12.000 ευρώ. Έχουν τη δυνατότητα και προαιρετικής απόσυρσης με όφελος 3.000 ευρώ.

-Για αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων και τρίκυκλων δικαιούνται επιδότηση 20% και μέχρι ποσού 1.600 ευρώ. Έχουν τη δυνατότητα προαιρετικής απόσυρσης με επιπλέον όφελος 800 ευρώ.

-Για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων δικαιούνται επιδότηση 40% και μέχρι ποσού 800 ευρώ.

-Για απόκτηση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης η ενίσχυση ανέρχεται στα 500 ευρώ.

-Τα ΑμεΑ, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι στα προαναφερόμενα ποσά επιδότησης και απόσυρσης έχουν επιπλέον 500 ευρώ για ηλεκτρικά δίκυκλα ή ποδήλατα και 1.000 ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β ΕΔΧ ΤΑΞΙ

-Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος αξίας έως 50.000 ευρώ (λιανική τιμή προ φόρων) δικαιούνται επιδότηση 40% και μέχρι ποσού 15.000 ευρώ. Υποχρεούνται σε απόσυρση του συμβατικού οχήματος με επιπλέον όφελος 4.500 ευρώ.

-Δεν δικαιούνται ενίσχυση για αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου, τρίκυκλου ή ποδηλάτου.

-Για απόκτηση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης η ενίσχυση ανέρχεται στα 500 ευρώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

-Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος αξίας έως 50.000 ευρώ (λιανική τιμή προ φόρων) δικαιούνται επιδότηση 40% και μέχρι ποσού 12.000 ευρώ. Έχουν τη δυνατότητα και προαιρετικής απόσυρσης με όφελος 3.000 ευρώ.

-Για αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων και τρίκυκλων δικαιούνται επιδότηση 20% και μέχρι ποσού 1.600 ευρώ. Έχουν τη δυνατότητα προαιρετικής απόσυρσης με επιπλέον όφελος 800 ευρώ.

-Για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων δικαιούνται επιδότηση 40% και μέχρι ποσού 800 ευρώ.

-Για απόκτηση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης η ενίσχυση ανέρχεται στα 400 ευρώ.

-Τα νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 3 αιτήσεις με την προϋπόθεση πως η προηγούμενη αίτηση είναι αξιολογημένη. Έχουν τη δυνατότητα αίτησης εως συνολικά 30 οχήματα. Εξ αυτών μέχρι 10 ηλεκτρικά ποδήλατα, και μέχρι 20 ηλεκτρικά αυτοκίνητα/βαν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας