Μενού Ροή
Πως η Cenergy Holdings έγινε η ναυαρχίδα του ομίλου Viohalco – Σε ιστορικά υψηλά, ξεπέρασε (και) τη μητρική

 Έχοντας εντυπωσιακή πορεία το τελευταίο διάστημα και κυρίως από τις 16 Απριλίου και εντεύθεν, η μετοχή της Cenergy Holdings έγινε πλέον η ναυαρχίδα του ομίλου Viohalco, ξεπερνώντας σε κεφαλαιοποίηση και τη μητρική, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά! Πιο συγκεκριμένα, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά της Cenergy Holdings τη Μεγάλη Πέμπτη όπου έκλεισε στα 8 ευρώ (+0,76%), έφτασε στην κεφαλαιοποίηση των 1,52 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω τη μητρική Viohalco που αποτιμάται στα 1,51 δισ. ευρώ!

Μια εξέλιξη που έχει πολλαπλές αναγνώσεις, καθώς για άλλους δείχνει πως η μετοχή της Viohalco έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου, δεδομένου ότι ελέγχει κατά 79,78% τη Cenergy Holdings, για άλλους μαρτυρά το ισχυρό momentum που έχει η τελευταία που αναλαμβάνει διαρκώς έργα παγκόσμιου βεληνεκούς σε όλη την υφήλιο, αποτελώντας έναν εκ των κορυφαίων «παικτών» διεθνώς στον τομέα καλωδίων και σωλήνων, ενώ για άλλους απλώς δείχνει ότι το χρηματιστήριο έχει τις δικές του αναγνώσεις για το τι είναι φθηνό, τι ακριβό και τι έχει επενδυτικές προοπτικές.

Το ταμπλό των χρηματιστηρίων, αντιθέτως με τις λανθασμένες προσδοκίες αρκετών, ποτέ δεν λειτουργούν ως… λογιστικά τεφτέρια, ούτε αντανακλούν μπακαλίστικες λογικές που απορρέουν από απλές προσθαφαιρέσεις αριθμών και νούμερων.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως το ταμπλό, όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα των τριών εισηγμένων μετοχών του ομίλου Viohalco δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αποτυπώνει την πορεία μεγεθών των συγκεκριμένων εταιρειών, που βεβαίως ανήκουν στην ίδια επιχειρηματική «οικογένεια», εν προκειμένω στο μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας μας, όμως είχαν διαφορετικές επιδόσεις το 2023.

cenergy viohalco

Και όπως φαίνεται, πιθανότατα να έχουν και διαφορετικές επιδόσεις και το 2024, καθώς το growth της Cenergy Holdings και της ανάληψης κομβικών έργων παγκόσμια συνεχίζεται. Όπως φαίνεται και στον πίνακα λοιπόν, την ώρα που η Cenergy Holdings αύξησε τα καθαρά της κέρδη το 2023, πετυχαίνοντας μάλιστα τον κορυφαίο κύκλο εργασιών στην ιστορία της, Viohalco και ElvalHalcor παρουσίασαν πολύ μεγάλη μείωση κερδών.

Η Cenergy Holdings, που αποτελεί τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου, παρουσίασε καθαρά κέρδη 72,958 εκατ. ευρώ το 2023, επίδοση που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, ενώ το 2022 είχε καταγράψει καθαρά κέρδη 60,42 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι πέρυσι είχε αύξηση 21%.

Στον αντίποδα, η μητρική Viohalco από τα 266 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία του 2022, το 2023 έπεσε στα 48,233 εκατ. ευρώ, μια μείωση που μεταφράζεται σε ποσοστό -81,90%. Παράλληλα, η έτερη θυγατρική, η ElvalHalcor που αποτελεί το βραχίονα της Viohalco στο χώρο των μετάλλων, από τα 161,9 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία το 2022, πέρυσι έπεσε στα 32,8 εκατ. ευρώ, ήτοι μείωση κατά 79,90%. Εύλογα, αυτό έχει και αντανάκλαση στο ταμπλό.

Η Cenegry Holdings από τις 16 Απριλίου και μετά καταγράφει ράλι 17%, έβγαλε τον Απρίλιο στο +11,05%, ενώ το 4μηνο έκλεισε στο +10,89%. Η Viohalco έβγαλε τον Απρίλιο με άνοδο 5,26% ενώ το 4μηνο βρίσκεται στο +10,27%. Μπορεί να συγκλίνουν οι αποδόσεις των δύο μετοχών το 4μηνο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι η Cenergy Holdings είχε καταγράψει ράλι +137%, έναντι μόλις +31,34% της Viohalco.

H ElvalHalcor κερδίζει φέτος μόλις 5,41%, ενώ και πέρυσι είχε υστερήσει καταφανώς, όταν ενισχύθηκε μόλις κατά 14,20%. Αμφότερες, Viohalco και ElvalHalcor είχαν υστερήσει έναντι του Γενικού Δείκτη πέρυσι, ο οποίος είχε καταγράψει άνοδο 39,09%.

Οι επιδόσεις της Cenergy Holdings και η προοπτική της αμερικανικής απόβασης

Ο όμιλος Cenergy Holdings βρίσκεται στην πλέον αναπτυξιακή φάση της ιστορίας του. Λίγοι όμιλοι σε όλο τον κόσμο έχουν τις υποδομές που έχει ο ελληνικός όμιλος, ο οποίος συγκαταλέγεται μέσα στις τέσσερις κορυφαίες δυνάμεις παγκοσμίως για τόσο απαιτητικά και εξειδικευμένα ενεργειακά έργα, είτε αυτά αφορούν σωλήνες υψηλών προδιαγραφών, είτε καλώδια πολύ προχωρημένης τεχνολογίας. Η παγκόσμια «στροφή» προς ενεργειακά βιώσιμα projects, τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει και τις δύο θυγατρικές του ομίλου στην αιχμή της διεθνούς κοινότητας.

Συνάμα, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα, μελετάει το εγχείρημα δημιουργίας μονάδας παραγωγής καλωδίων  στην Αμερική, με στόχο να καλύψει όλη τη γύρω περιοχή που έχει μεγάλη ζήτηση για καλώδια υψηλών απαιτήσεων, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολαρίων. Η μονάδα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από τη θυγατρική του ομίλου στις ΗΠΑ, την Hellenic Cables Americas, στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ.

Στόχος είναι η μεγάλη αγορά της Αμερικής αλλά και όλη η αμερικανική ήπειρος, που περιλαμβάνει πολλές χώρες με τεράστιες ανάγκες δικτύων και εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού.

Η νέα μονάδα, αν και εφόσον γίνει, θα παράγει υποβρύχια και υπόγεια καλώδια για εφαρμογές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Θα απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία. Η Cenergy διαθέτει πέντε εργοστάσια σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία), οπότε ξέρει να διαχειρίζεται βιομηχανικές μονάδες που δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Αποτελέσματα 2023

Ο κύκλος εργασιών το 2023 ανήλθε στα 1,63 δισ. ευρώ (+14% έναντι του 2022), τα προσαρμοσμένα EBITDA εκτοξεύτηκαν στα 213,8 εκατ. ευρώ (+56%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 72,95 εκατ. ευρώ (+21%).

Παράλληλα, το ανεκτέλεστο έργων του ομίλου στο τέλος του 2023 ανέρχονταν ήδη στα 3,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,5 δισ. από τον τομέα των καλωδίων και τα 650 εκατ ευρώ από τον τομέα των σωλήνων. Μάλιστα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών εξασφαλίζει πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου (Κόρινθο για υποβρύχια καλώδια, Θήβα για χερσαία καλώδια και Θίσβη για χαλύβδινους σωλήνες). 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας