Μενού Ροή
Doppler
Ποια είναι η εταιρεία Doppler που επένδυσε το SMERemediumCap του Ν. Καραμούζη

Ιδρύθηκε το 2000 και μέσα σε ελάχιστα χρόνια επέδειξε σημαντική δυναμική ανάπτυξης, με επιστέγασμα, μόλις οκτώ χρόνια μετά, το 2008 να είναι η 4η εταιρεία που έκανε την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η εταιρεία διέθεσε τότε 1.197.866 μετοχές σε επιλεγμένους επενδυτές με την αρχική της κεφαλαιοποίηση, βάσει της τιμής εισαγωγής, να διαμορφώνεται στα 26,7 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για την εταιρεία Doppler η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του σχεδιασμού, της κατασκευής και εμπορίας ανελκυστήρων, κυλιόμενων σκαλών και συστημάτων στάθμευσης, με πολύ ισχυρή δραστηριότητα στο εξωτερικό, η οποία ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα καθώς ανακοινώθηκε ότι το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC), που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του κ. Νίκου Καραμούζη, έκανε στρατηγική επένδυση στην εταιρεία, αποκτώντας το 35% έναντι 1,3 εκατ. ευρώ.

Παρά τη γοργή ανάπτυξη της εταιρείας ειδικά τα πρώτα χρόνια, φαίνεται πως το άπλωμα στο εξωτερικό έχει φέρει κάποια προβλήματα οικονομικής φύσεως, οπότε το fund στοχεύει να συνδράμει στην αντιμετώπισή τους, ώστε η εταιρεία να αξιοποιήσει το μεγάλο δίκτυο και το όνομα που έχει «χτίσει» 24 χρόνια τώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια το management της εταιρείας έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να επανεστιάσει στην εσωτερική αγορά, εκμεταλλευόμενη και την ανάπτυξη της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Έτσι, από το 95% - 5% που ήταν η αναλογία πωλήσεων εξωτερικού-εσωτερικού έως πριν από δύο – τρία χρόνια, πλέον έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 85%-15%, με στόχο η εγχώρια αγορά να ανέβει ακόμη περισσότερο.

Η Doppler διαθέτει σημαντικές παραγωγικές υποδομές στο Κιλκίς και είναι κυρίως εξαγωγική εταιρεία με πάνω από το 85% των εσόδων της να προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό, έχοντας υλοποιήσει σπουδαία έργα ανελκυστήρων όπως στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου, στο μετρό της Αθήνας, στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ, στο ιστορικό κέντρο του Εκουαδόρ.

Η παραγωγική της δυναμικότητα ανέρχεται στους 1.500-2.000 ανελκυστήρες τον χρόνο και έχει παρουσία σε περισσότερες έχοντας καταφέρει να «χτίσει» το brand της σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Διαθέτει εξαγωγές προϊόντων της σε πάνω από 85 χώρες σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Μ. Ανατολή, πρώην ΕΣΣΔ και Αφρική), ενώ βασικές της αγορές είναι η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα επόμενα χρόνια στοχεύει στην ενδυνάμωση της παρουσίας της στην Αυστραλία, τη Ν. Αμερική και την Κεντρική Αφρική, καθώς και στην είσοδό της στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας. Η εισηγμένη απασχολεί περίπου 200 ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς, τεχνικούς και υπαλλήλους γραφείου, συνεχώς ενημερωμένους ως προς τις νέες τεχνολογίες στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη των λύσεων ανέλκυσης.

Με αύξηση κεφαλαίου

Η εταιρεία θα προβεί σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως 500.000 εκατ. ευρώ με δημόσια προσφορά και συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων. Το SMERC, έχει συμφωνήσει να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με κάλυψη, από την ίδια, της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ποσού 4 εκατ. ευρώ και της έκδοσης τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) ποσού 1,35 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδοτική και η εν γένει υποστήριξη από την έμπειρη ομάδα του Ν. Καραμούζη, αναμένεται ότι θα δώσει βαθιά ανάσα, καθώς προτεραιότητα είναι η ρύθμιση δανείων/υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η οικογένεια Σταυροπούλου (ιδρυτές και κύριοι μέτοχοι) θα διατηρήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και τη διοίκηση της επιχείρησης.

Στόχος είναι πρωτίστως η ρύθμιση των δανείων και των υποχρεώσεων με παράλληλη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, ώστε πολύ σύντομα η εταιρεία να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων, με στόχο την αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων, των εγκαταστάσεων και της περαιτέρω εξωστρεφούς ανάπτυξής της. Στο πλαίσιο της συναλλαγής βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η διαδικασία αναχρηματοδότησης του δανεισμού της εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι και η βασική τράπεζα της Doppler.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμηση και εμπιστοσύνη μας προς την οικογένεια Σταυρόπουλου και την δέσμευσή μας να συμβάλουμε από κοινού στην αναπτυξιακή πορεία της Doppler. Η επένδυσή μας στη Doppler επιβεβαιώνει τη στρατηγική του Επενδυτικού Ταμείου να στηρίζει με κεφάλαια μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.» αναφέρει ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του SMERemediumCap κ. Νίκος Καραμούζης.

Με πράσινη ενέργεια το εργοστάσιο

Σημειώνεται πως η Doppler, ακολουθώντας όλες τις καινοτομίες και τις επιταγές της αγοράς και των αρχών της βιωσιμότητας, έχει επενδύσει στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή του εργοστασίου της στη Βιομηχανική Περιοχή Πολυκάστρου, με ισχύ 400 MW και σκοπό έχει να διπλασιάσει τη δυναμική του με την υλοποίηση μίας ακόμα επένδυσης αντίστοιχου βεληνεκούς. Επίσης, έχει προχωρήσει στην προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενισχύοντας το εταιρικό στόλο των οχημάτων της.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η εταιρεία, έχει αναπτύξει το πρόγραμμα «Zero Energy Buildings», το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός συστήματος της μείωσης κόστους μετατροπής ενός συμβατικού κτηρίου, σε σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κτήριο.

Παγκόσμια διάκριση

Το πρώτο βραβείο παγκοσμίως στην κατηγορία Ανελκυστήρας για Ειδική Χρήση, στα βραβεία Elevator World – Project of the Year 2023, με την λύση Ανελκυστήρας Οροφής Κτιρίου κέρδισε η Doppler σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο φέτος. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση για την ελληνική εταιρεία σε έναν διαγωνισμό με μεγάλο ανταγωνισμό παγκοσμίως, με τη συμμετοχή κολοσσών μηχανικής.

Η καινοτομία είναι ένας ανελκυστήρας που έχει την ικανότητα να βυθίζεται και να αναδύεται από την οροφή, ο οποίος δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τον τομέα του ελικοδρομίου του νοσοκομείου Dr. Pixley Ka-Isaka στο Kwa-Mashu της Νότιας Αφρικής.

Κατά την ανάδυση ο ανελκυστήρας ευθυγραμμίζεται με τον όροφο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή μεταφορά φορείων επείγουσας ανάγκης στον θάλαμο, από το ελικόπτερο στην μονάδα υγείας και αντίστροφα. Κατά την βύθιση, η οροφή του ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την οροφή καθιστώντας τον αόρατο.

Οι τεχνικές προδιαγραφές αυτού του ξεχωριστού ανελκυστήρα απαιτούσαν από την Doppler να πληρούνται όλοι οι κανονισμοί περί αεροπλοΐας. Οι μηχανικοί της Doppler μελέτησαν, σχεδίασαν και παρέδωσαν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και με πολλές προκλήσεις έργο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας