Μενού Ροή
Πρωτοπόρος η Saudi Aramco στη βιομηχανία πετρελαίου χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Η Saudi Aramco είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία πετρελαίου. Το γεγονός αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε μια έκθεση της GlobalData , η οποία έδειξε επίσης ότι η σαουδαραβική κρατική εταιρεία επένδυε μεγάλα ποσά σε κάθε είδους τεχνολογία αιχμής. Γιατί εδώ θα βρίσκεται ο ανταγωνισμός στο μέλλον.

Η Saudi Aramco δαπάνησε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη πέρυσι, ανέφερε η GlobalData στην έκθεσή της, σημειώνοντας ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται σε έως και 250 τομείς καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων, εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη, της τεχνολογίας drone, της ρομποτικής και των ηλεκτρικών οχημάτων.

Όσο για την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία αναπτύχθηκε σε τομείς όπως η εξερεύνηση πετρελαίου, η παρακολούθηση σφαλμάτων και ο εντοπισμός απειλών στον κυβερνοχώρο. Από τη μία πλευρά, αυτό προσθέτει στοιχεία σχετικά με την ευελιξία της τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί την αυξανόμενη δημοτικότητά της στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας και αλλού. Από την άλλη, οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η Aramco εργάζεται ενεργά για την επίτευξη ενός νέου είδους ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος: ενός τεχνολογικού πλεονεκτήματος.

Η σαουδαραβική εταιρεία δεν είναι η μόνη σε αυτό, φυσικά. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αν και παραδοσιακά αργούν να υιοθετήσουν την αναδυόμενη τεχνολογία, έχουν προχωρήσει αρκετά γρήγορα πρόσφατα. Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι οι αμερικανικές γεωτρήσεις σχιστόλιθου ανέπτυξαν τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της γεώτρησης και να αυξήσουν τα ποσοστά ανάκτησης φρέατος.

Η βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ υιοθέτησε πρώιμα αυτή την τεχνολογία, επειδή το κόστος παραγωγής εκεί τείνει να είναι γενικά υψηλότερο από ό,τι στις συμβατικές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, κινητοποιώντας μεγαλύτερη όρεξη για νέες λύσεις. Τώρα, χάρη στην τεχνολογία, αυτά τα κόστη μειώνονται καθώς οι χρόνοι γεώτρησης επιταχύνονται και η ακρίβεια βελτιώνεται επίσης.

Η Aramco, από την άλλη πλευρά, είναι τόσο παραδοσιακή όσο και οι εταιρείες πετρελαίου, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Κάτω από αυτό το πρόσωπο, η εταιρεία φαίνεται ότι είναι - αν όχι πρώιμη, τότε πρόθυμη - υιοθετώντας τεχνολογία αιχμής για να βελτιώσει τις δραστηριότητές της, ακόμη και σε αδύναμα χρόνια όπως ήταν το 2023. 

Η GlobalData αναφέρει ότι η Aramco έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα ψηφιακής καινοτομίας με το όνομα SAIL, ή Saudi Accelerated Innovation Laboratory, για να συνεργαστεί με άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών φορέων και νεοφυών επιχειρήσεων, «για την προώθηση της ανάπτυξης προϊόντων ψηφιακής καινοτομίας», σύμφωνα με την έκθεση.

«Η Aramco ποντάρει επίσης σε φουτουριστικές τεχνολογίες. Η εταιρεία παρακολουθεί στενά το οικοσύστημα των startup και στο πρόσφατο παρελθόν έχει επενδύσει σε αρκετές εταιρείες όπως η Pragmatic, η οποία αναπτύσσει ευέλικτα τσιπ ημιαγωγών και η Sunrate, μια εταιρεία fintech», δήλωσε ο Sourabh Nyalkalkar, επικεφαλής πρακτικής καινοτομίας στην GlobalData.

Ακούγεται ότι η Aramco συγκεκριμένα και η Σαουδική Αραβία γενικά προσπαθούν να κάνουν ό,τι έκαναν τα ΗΑΕ με τις κατασκευές ως στρατηγική διαφοροποίησης για να μειώσουν την σχεδόν αποκλειστική εξάρτησή τους από το αργό πετρέλαιο. Το ότι η τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και η υπόλοιπη νέα τεχνολογία που προέρχεται από τις νεοφυείς επιχειρήσεις και το πεδίο Big Tech, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου πρέπει να είναι ένα πολύ ευπρόσδεκτο μπόνους.

Σύμφωνα με το Evercore ISI, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος του σχιστόλιθου κατά διψήφιο αριθμό το συντομότερο φέτος. «Θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση κόστους, με ελάχιστο διψήφιο ποσοστό, αλλά πιθανώς στο 25% έως 50% της εξοικονόμησης κόστους σε ορισμένα σενάρια», δήλωσε ο αναλυτής της Evercore, James West, στο Bloomberg τον Μάρτιο.

Εάν μπορεί να μειώσει το κόστος για τις γεωτρήσεις σχιστόλιθου, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε σίγουρα να τα μειώσει και για όλους τους άλλους, ακόμη και για τους παραγωγούς με το χαμηλότερο κόστος στον κόσμο – τους Σαουδάραβες. Αλλά η μείωση του κόστους είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη που φαίνεται να αποκομίζει η βιομηχανία πετρελαίου από τη χρήση της τεχνολογίας, όπως πιο παραγωγικά πηγάδια, ακριβέστερη εξερεύνηση και καλύτερη ανίχνευση απειλών, συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της κυβερνοασφάλειας, αλλά και των διαρροών και διαρροών. Το καλύτερο από όλα είναι ότι η βιομηχανία διαθέτει τα βασικά προϊόντα που χρειάζονται για να τροφοδοτήσει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που διψάει για ηλεκτρισμό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας