Μενού Ροή
Νέο σενάριο στις Βρυξέλλες: Θ. Σκυλακάκης Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ- δίδυμο με την Ισπανίδα σοσιαλίστρια Τερέσα Ριμπέρα

Όταν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ασχολούνταν ως ευρωβουλευτής το 2012 με τον κανονισμό για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές (ένα από τα θέματα που διαχειρίστηκε στην 5ετη θητεία του), δεν θα μπορούσε προφανώς να φανταστεί ότι 12 χρόνια μετά το όνομά του θα συζητούνταν για το εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της περιόδου 2024 - 2029.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energymag, το όνομα του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι ψηλά στην ατζέντα για να προταθεί ως ο νέος Έλληνας Επίτροπος, σε περίπτωση βέβαια που αυτός δεν θα είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών και εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού ήταν και παραμένει το απόλυτο φαβορί για τη σημαντική αυτή θέση, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να παραμείνει στην Αθήνα προκειμένου να χειριστεί σημαντικά θέματα στον τομέα ευθύνης του, συμβάλλοντας με τις γνώσεις και την εμπειρία του και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Από τη Μεσογείων στη Berlaymont

Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης φέρεται ως ο επικρατέστερος να μετακομίσει από την οδό Μεσογείων στη Roi de La Loi, στη φημισμένη περιοχή Berlaymont όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια περιοχή, όπως γενικότερα τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, που γνωρίζει καλά αφού θήτευσε μια 5ετία ως ευρωβουλευτής (2009-2014), ενώ  παρακολουθεί στενά τα ευρωπαϊκά δρώμενα για δεκαετίες.

Θεωρείται, άλλωστε, ως κατ’ εξοχήν φιλο-ευρωπαίος και μεταρρυθμιστής πολιτικός, χαρακτηριστικά που θα εκτιμάται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επικύρωση του διορισμού του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν ή όταν έλθει η ώρα, το προσεχές φθινόπωρο. Πολύ περισσότερο καθώς αυτή τη φορά -οι εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες συγκλίνουν- οι προτεινόμενοι Επίτροποι από τα 27 κράτη-μέλη και κυρίως τις μικρότερες χώρες αναμένεται να περάσουν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές κατά την διαδικασία ακρόασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συνεπώς, μόνο όσοι αποδείξουν ότι έχουν δυνατό βιογραφικό, γνωρίζουν σε βάθος τα ευρωπαϊκά θέματα, συνδυάζουν το πολιτικό αισθητήριο με την τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν καλά εδραιωμένη, στέρεη άποψη για το τι πρόκειται να κάνουν στο χαρτοφυλάκιο που πρόκειται να αναλάβουν, θα έχουν βάσιμες ελπίδες να περάσουν από την κρησάρα των ευρωβουλευτών.

Αυτός είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους που προκρίνεται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Διαχρονικά από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ο μοναδικός που έχει τοποθετηθεί από τον πρωθυπουργό σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ έχει αναλάβει δύο νευραλγικούς τομείς του κυβερνητικού έργου: την πρώτη 4ετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τον προϋπολογισμό (στην πορεία ανέλαβε επικεφαλής και της ομάδας που εκπόνησε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης) και τώρα, την δεύτερη 4ετία, την ενέργεια, το περιβάλλον και τη χωροταξία.

«Βαρύ» χαρτοφυλάκιο που να αντανακλά την αναβαθμισμένη θέση της χώρας

Με τη μετοχές τόσο της Ελλάδας ως χώρας όσο και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ιστορικά υψηλά στις Βρυξέλλες, είναι επόμενο η κυβέρνηση να επιδιώκει στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, στο οποίο να αντανακλάται η αναβαθμισμένη θέση της χώρας.

Το ιδανικό για την Ελλάδα θα ήταν προφανώς να αναλάβει το υπό σύσταση χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου για θέματα Άμυνας, ωστόσο πιθανολογείται ότι αυτό, για μια σειρά από λόγους, θα ανατεθεί σε μεγάλη  χώρα. Εξίσου ελκυστικό προβάλλει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας αφού ο ενεργειακός τομέας, στον απόηχο των γεωπολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ετών, είναι ούτως ή άλλως νευραλγικής σημασίας, πολύ περισσότερο καθώς επείγουσα προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η «πράσινη» μετάβασή της με στόχο να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος.

Η σοσιαλίστρια Αντιπρόεδρος με φιλελεύθερο Επίτροπο ως αντίβαρο

Οι πιθανότητες να ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας σε κεντροδεξιό-φιλελεύθερο πολιτικό αυξάνονται δεδομένου ότι για Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την «πράσινη συμφωνία» (Green Deal), άρα και την εποπτεία του χαρτοφυλακίου της Ενέργειας, προκρίνεται η σημερινή αντιπρόεδρος και υπουργός αρμόδια για την οικολογική μετάβαση και την δημογραφική πρόκληση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα.

Αναλυτές στις Βρυξέλλες θεωρούν εξαιρετικά πιθανό και στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επαναληφθεί το δίδυμο Αντιπρόεδρος για την πράσινη μετάβαση από τους σοσιαλιστές (ήταν ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος στις εκλογές στην Ολλανδία) με Επίτροπο Ενέργειας από τους φιλελεύθερους (είναι έως τον Ιούνιο η Εσθονή Κάντρι Σίμσον) ή τους κεντροδεξιούς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας